Πρακτικό συνεδρίασης Σχολικού Συμβουλίου της 28ης Σεπτεμβρίου 2016

Στη Διομήδεια και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, σήμερα Τετάρτη και ώρα 18.00 μμ, συνεδρίασε το Σχολικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου, το Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκαπίδευσης, καθώς και μέλη του μαθητικού συμβουλίου, με θέματα στην ημερήσια διάταξη τα εξής:

  1. Το κτιριακό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου, με εισηγητές τον Διευθυντή Παναγιώτη Κουτάκη και την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελένη Φωκίωνος.
  2. Καταγραφή προβλημάτων με την έναρξη της νέας χρονιάς, με εισηγητή τον Διευθυντή Παναγιώτη Κουτάκη
  3. Απολογισμός της πρώτης χρονιάς ως Διευθυντής και προοπτικές για το μέλλον, με εισηγητή τον Παναγιώτη Κουτάκη
  4. Προγραμματισμός Σχολικών Δραστηριοτήτων για το τρέχον έτος και αιτήματα με εισηγήτρια την Αντωνία Κοτσιμπού και την Υποδιευθύντρια Μαρία Τακούτσικου
  5. Λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας του σχολείου με εισηγητή τον Ευθύμιο Αθανασόπουλο
  6. Γενική συζήτηση για θέματα του σχολείου

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο Διευθυντής του σχολείου, ο οποίος αφού έκανε τις απαραίτητες συστάσεις, διάβασε την ημερήσια διάταξη και ακολούθως έδωσε το λόγο στην εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης κυρία Ρούφου Παρασκευή, η οποία προέβη σε σύντομο χαιρετισμό και αποχώρησε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Αμέσως μετά, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κυρία Φωκίωνος Ελένη, παρουσίασε τις ανησυχητικές , όπως τόνισε, διαστάσεις του κτιριακού προβλήματος του Μουσικού Σχολείου, το οποίο αποτρέπει, όπως είπε, την εισροή μαθητών στο Σχολείο και αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου Γονέων από τον Απρίλιο του 2016 έως σήμερα (συλλογή 2500 υπογραφών, επαφές με καλλιτέχνες και απόσπαση στήριξης μέσω επιστολών, καθώς και επαφές με φορείς και πολιτικές παρατάξεις).

Υποσχέθηκε εντατικοποίηση των ενεργειών του Συλλόγου Γονέων και ζήτησε την αρωγή όλης της σχολικής κοινότητας.

Ακολούθησε εισήγηση του Διευθυντή στο ίδιο θέμα, ο οποίος αναφέρθηκε ενδελεχώς στις ενέργειες που έγιναν για την επίλυση του ζητήματος και συγκεκριμένα, στις επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμο Αβδήρων, Δήμο Ξάνθης, βουλευτές, ΚΤΥΠ) και τη στάση τους. Διατράνωσε την πεποίθηση του ότι το σχολείο έπρεπε να φύγει από τον συγκεκριμένο χώρο τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν όταν και είχαν πλέον ξεπεραστεί οι δυνατότητες του κτιρίου να καλύψει τις ανάγκες ενός μουσικού σχολείου, πληροφόρησε για τις εν εξελίξει συνατήσεις με πολιτικές παρατάξεις και έθεσε τη λύση ανέγερσης νέου κτιρίου στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ,  σε οικόπεδο χαρακτηρισμένο ως σχολείο, το οποίο ανήκει στην εταιρία ΕΘΝΟΚΤΗΜΑΤΙΚΗ, άποψη με την οποία συμφώνησαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονεών ακαι Κηδεμόνων, χαρακτηρίζοντας την ως την πλέον άμεση λύση. Έκλεισε τέλος, την εισήγησή του, θέτοντας ως στόχο, τη συζήτηση του θέματος στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, στόχο τον οποίο επικρότησαν και τα μέλη του Σύλλογου Γονέων, προσθέτοντας ότι θα αιτηθούν «αποκατάσταση της αδικίας».

Στο σημείο αυτό, υπήρξαν ερωτήσεις και σύντομες τοποθετήσεις από διδάσκοντες, γονείς και μαθητές, οι οποίοι διερωτήθηκαν για το ρόλο των τοπικών αρχών, το διακριτό καθεστώς του Μουσικού Σχολείου σε σχέση με την αμφισβητούμενη δικαιοδοσία του Δήμου Αβδήρων, την προσφυγή ΚΑΙ ΣΤΟ Υπουργείο Παιδείας για την υπόθεση, τις αήθεις προσβολές κατά διδασκόντων, ενώ αρκετοί συνέδεσαν  το ζήτημα της διαρροής με το κτιριακό και με την άνιση μεταχείριση του σχολείου (πχ. την ορατή απειλή μη λειτουργίας  τμήματος Θετικού προσανατολισμού στη Β’ Λυκείου κατά το τρέχον έτος).

Ως προς το δεύτερο θέμα, ο Διευθυντής αναφέρθηκε στο «σουρρεαλιστικό» πρόβλημα, όπως είπε, της περίφραξης, που συνιστά πάγιο αίτημα του Σχολείου και απέσπασε υπόσχεση «σχετικής» λύσης του, στο ζήτημα της έλλειψης ασφάλειας για τους μαθητές και της επιστολής που εστάλη στην Τροχαία σχετικά, στη σίτιση των μαθητών για το νέο έτος. Επιπλέον αναφέρθηκε σε ζητήματα υποδομής (οροφές και παράθυρα έκθετα σε νεροποντές, ταβάνια που καταρρέουν σε γυναικείες τουαλέτες, μόνωση που δεν υφίσταται, έλλειψη εγκαταστάσεων πόσιμου νερού και τόνισε ότι τα χρήματα που διαθέτει το Σχολείο δεν αρκούν για τέτοιας έκτασης ελλείψεις και προβλήματα.

Αμέσως μετά, το λόγο πήραν οι εισηγήτριες  Μαρία τακούτσικου, Υποδιευθύντρια του Σχολείου και Αντωνία Κοτσιμπού, οι οποίες απαρίθμησαν τις υλικοτεχνικές ελλείψεις που αποτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου και τον στοιχειώδη προγραμματισμό των σχολικών δραστηριοτήτων για το τρέχον έτος, τόσο για τα μουσικά μαθήματα και τις εκδηλώσεις, όσο και για τα μαθήματα γενικής παιδείας.

Η σχετική λίστα είναι η παρακάτω

  • 8 laptop με θύρα HDMI ώστε να εξοπλιστούν όλες οι αίθουσες
  • 5 προβολικά μηχανήματα (προτζεκτορες)
  • Παροχή ενσύρματου δικτύου σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας
  • Τουλάχιστον τέσσερα λεξικά (ελληνογερμανικό <-> γερμανοελληνικό) κατά προτίμηση Pons
  • Δύο χάρτες της Γερμανίας
  • 100€ για την αγορά οπτικοακουστικού υλικού για το μάθημα των Γερμανικών
  • Δύο αφίσες του Περιοδικού Πίνακα των χημικών στοιχείων
  • Έξι μπάλες βόλεϊ
  • Έξι στρώματα γυμναστικής
  • Να γίνει διαγράμμιση του γηπέδου του σχολείου ή να χορηγηθεί το χρώμα διαγράμμισης.
  • Αγορά και κάλυψη εξόδων συντήρησης φωτοτυπικού μηχανήματος
  • Επτά μετρονόμοι για τις αίθουσες πιάνου
  • Ένα τρομπόνι
  • Μία ψηλή σκάλα
  • Χρήματα για κορνίζες
  • Κουρτινόξυλα και κουρτίνες σκίασης για την αίθουσα του γ2
  • Ηχομόνωση για τις αίθουσες μουσικής
  • Γεωμετρικά όργανα
  • Χρήματα για την κάλυψη εκδηλώσεων του έτους
  • Τέσσερα ζεύγη ηχεία για υπολογιστή
  • Ένα cd player/ραδιόφωνο
  • Ένα δημοσιογραφικό κασετόφωνο
  • Δύο φορητές τουαλέτες και την άμεση επισκευή της υπάρχουσας, η οποία εδώ και καιρό είναι εκτός λειτουργίας.
    (Να υπενθυμίσουμε ότι λειτουργεί μόνο μια για περίπου 100 μαθήτριες και καθηγήτριες!)
  • Χάρτες
  • Μινωική και Μυκηναϊκή Ελλάδα, αρχαίοι ανατολικοί λαοί (29 ευρώ)
  • Η αρχαία Ελλάδα κατά τους Περσικούς πολέμους (29 ευρώ)
  • Η Ευρώπη μετά την εγκατάσταση των Τούρκων 1453-1566 μ.Χ. (29 ευρώ)
  • Ελλάδα και Μ. Ασία (1918-1922), Συνθήκη Σεβρών (29 ευρώ)
  • Πολιτικός παγκόσμιος χάρτης

Ακολούθως, η καθηγήτρια Αργυρώ Παυλοπούλου, παρουσίασε τον προγραμματισμό των μουσικών εκδηλώσεων του Σχολείου (Συμμετοχή στους αθλητικούς αγώνες του Χαμόγελου του παιδιού στις 14/10/2016, Χριστουγεννιάτικη γιορτή, παρουσίαση οργάνων σε συνεργασία με την ΠΑΕ ΑΕΚ και τον Σύλλογο Μικρασιατών, σύμπραξη με το σχήμα Τακίμ, τελική εκδήλωση του σχολείου, εορτασμός 20 χρόνων Μουσικού Σχολείου, συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ). Σε ερώτηση σχετική με το Φεστιβάλ «Ξάνθη-Πόλις Ονείρων», τονίστηκε από τον Διευθυντή η ετοιμότητα του Σχολείου και η επιτακτική ανάγκη γνωστοποίησης του οικονομικού απολογισμού εκ μέρους των εμπλεκόμενων φορέων.

Τέλος, ο καθηγητής  Ευθύμιος Αθανασόπουλος ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου, υπέδειξε χρήσιμους συνδέσμους για την ενημέρωση μαθητών, γονέων και καθηγητών και πληροφόρησε για τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στο σχολείο και των δύο ομάδων του facebook.

Στη γενική συζήτηση που ακολούθησε, μαθητές έθεσαν τις ανάγκες τους, γονείς και καθηγητές τόνισαν ως μείζονα τα ζητήματα της περίφραξης και των αδεσπότων, καθώς και της μετακίνησης σε σχέση με τη διαρροή μαθητών Λυκείου, ενώ διατύπωσαν και προτάσεις για επιμέρους ζητήματα (πχ  χορηγίες).

Ακολούθως ο Διευθυντής κήρυξε τη λήξη των εργασιών.

Ακολουθούν οι υπογραφές των παρισταμένων.

Σχολιάστε